Wil je alle fresco’s en graffiti in de stad Lausanne ontdekken? Wil je deelnemen aan een gratis culturele activiteit?
Dan ben je hier aan het juiste adres. Vandaag bieden we je een artikel waarmee je een wandeling door Lausanne kunt maken en kunstwerken in de open lucht kunt ontdekken. Street Art Galerie heeft een blog waar we regelmatig artikelen publiceren over het thema straatkunst. We hebben ook een online winkel waar je decoraties, kleding, skateboards en schelpen rond hetzelfde thema kunt vinden.
Lausanne is een prachtige stad met prachtige architectuur, mooie uitzichten en mooie ontwerpen voor straatkunst. Deze zijn vooral aanwezig tussen de Flon esplanade en de avenue de Sévelin. Veel tags, graffiti en fresco’s versieren dit gebied op een originele manier.
In dit artikel ontdek je:
- Een kaart met de locaties van de werken.
- Een korte video waarin de ontwerpen worden getoond
- Foto’s van de verschillende graffiti en fresco’s
Laten we beginnen met het ontdekken van de street art walk van Lausanne.
De straatkunstroute in de stad Lausanne
Hierboven zie je een kaart die je meeneemt op een straatkunstwandeling door de mooie stad Lausanne. Om deze route te beginnen, moet je naar de Rue de la Cité-Derrière, vlakbij de kathedraal van Lausanne.
Lausanne is een Zwitserse stad aan de oevers van het Meer van Genève. Op slechts een paar kilometer van Genève biedt het een idyllische omgeving dankzij het prachtige uitzicht op de Alpenketen en de steile straatjes. De stad biedt haar inwoners en bezoekers ook mooie stedelijke kunstmuurschilderingen.
We gingen de stad in om foto’s te maken van deze beroemde werken en om hun locaties aan te geven, zodat onze lezers ze gemakkelijker kunnen bezoeken. Eerder presenteerden we ook al de verschillende buitenkunstwerken in de stad Genève.
Aan het begin van dit artikel bieden we je een korte video over de fresques de Lausanne.
La Belle-Époque de la Cité
In een klein steegje vlakbij de cathédrale van Lausanne is een fresco te zien die het leven van de inwoners van de stad in de jaren 1900 uitbeeldt. De tekening werd in 2020 gemaakt door kunstenaar Sébastien Pridmore. Hij gebruikte natuurlijke materialen om zijn werk te maken. De tekeningen zijn geschilderd met koffie en houtskoolpigmenten.
Op het fresco, dat zich in de Rue du Lapin-Vert bevindt, zien we zwart-witte mannen, vrouwen en kinderen in kleding uit die tijd. Er is hars en vernis op het fresco aangebracht om het beter te conserveren.
De fresco’s in het Igokat Centrum
Je moet het historische stadscentrum verlaten en een trap nemen langs de Charles Bessières-brug om voor het Igokat-danscentrum uit te komen. Bij de ingang van dit beroemde centrum staan dansers in het rood in volle actie afgebeeld.
Het fresco van Titeuf
Aan de andere kant van de weg, niet ver van het vorige werk, is een prachtig fresco te zien dat een heel stuk muur bedekt. Hier is de geanimeerde strip van Titeuf te zien. We zien de stripheld boven in de boom zitten, samen met zijn vrienden die hem vanaf de grond in de gaten houden.
Striptekenaar Zep zat achter het ontwerp van deze muurschildering. Het werd vervolgens geschilderd door Nicolas Boschetti en Alin-Victor Federov in 2015. Het werk is 24 meter hoog.
De beschilderde muur van de Pomp It Up winkel
De winkel Pomp It Up, die toegankelijk is vanaf Chariot Lane, is versierd met een mooie stedelijke kunsttekening aan de ene kant van het etablissement. De muurschildering bestaat uit verschillende tinten blauw en roze. Ze kunnen doen denken aan golven, wat het streetwear universum doet denken aan de afbeelding van het uithangbord.
Het Port-Franc galerijgebouw
Het gebouw van de galerie Port-Franc, op een klein stukje lopen van de vorige winkel, is helemaal bedekt met een fresco met trompes l’oeil van verschillende beelden. Deze zijn getekend in wit op een zwarte achtergrond.
Het MAD-gebouw
Het MAD nachtclub gebouw, dat uitkijkt over de esplanade van Flon, is prachtig versierd met street art tekeningen in verschillende kleuren. Rondom het gebouw zijn verschillende motieven te zien: we zien een menselijk silhouet, de zin “qu’est ce qui pourra sauver l’amour?”, de woorden “MAD ENTREPOT” en zelfs een gigantisch condoom.
Graffiti op de rue des Côtes-de-Montbenon
Alle soorten graffiti en tags zijn te zien langs de Rue des Côtes-de-Montbenon. Het is niet verwonderlijk dat deze straatkunsttekeningen in deze straat aanwezig zijn, aangezien er kunstinstellingen gevestigd zijn. De HEMU (Haute École de Musique), het atelier van kunstenaar Jacques Walther en de expositieruimte DémART zijn allemaal te vinden langs de doorgang.
De stedelijke kunst van de Chariot Way
De voie du Chariot, die parallel loopt aan die van de Côtes-de-Montbenon, en de steegjes die ze met elkaar verbinden, bestaan ook uit talloze graffiti. Vooral het bovenstaande fresco “Lauzangeles” viel ons op vanwege het zeer goed uitgevoerde ontwerp.
De ERACOM-afdaling
Op de afdaling naast ERACOM (École Romande d’Art et de Communication) staan een aantal fresco’s naast elkaar. De werken zijn vluchtig en veranderen regelmatig. Als je de kans krijgt om langs dit pad te lopen, heb je de gelegenheid om veel van de werken te bekijken.
Het skatepark
De afdaling van ERACOM, waar we het net over hadden, brengt je naar de Avenue de Sévelin, waar een skatepark is met een overdekt gedeelte. Het barst hier van de straatkunst!
De fresco’s op de Avenue de Sévelin
Graffiti en mooie fresco’s zijn overal langs de Avenue de Sévelin te zien op de pakhuizen en industriële gebouwen langs de weg.
Het openbare park van de Provence
U moet van sector veranderen en ongeveer een kwartier lopen om bij het parc public de Provence te komen, waar zich een meterslang fresco uitstrekt. Dit decoreert de ruimte prachtig met zijn kleuren in oranje, witte en bruine tinten.
De Chemin du Martinet-passage
Je moet een paar meter lopen om bij de brug chemin du Martinet te komen, die onder de treinrails doorloopt. Onder deze brug zijn tags en graffiti zichtbaar.
Onder de bruggen van de Pierre-de-Coubertinlaan
Om deze straatkunstwandeling af te ronden, raden we je aan La vallée de la Jeunesse over te steken om onder twee bruggen uit te komen op L’avenue Pierre-de-Coubertin. In deze passages hebben we drie zeer goed uitgevoerde werken met bekende thema’s gespot: Les Visiteurs, Star Wars en Dragon Ball Z.
Plaats deze buitenkunst in je huis!
We hebben je zojuist de belangrijkste straatkunstwerken in de stad Lausanne laten zien. Als je de kans krijgt om door de stad te wandelen, raden we je aan onze straatkunstroute te volgen om ze zelf te gaan bekijken. Deze ephemeral works kunnen na verloop van tijd veranderen, dus je zult verrassingen en nieuwe dingen kunnen vinden!
Naast onze blogposts heeft Street Art Galerie een online winkel met prachtige schilderijen en objecten rond het thema straatkunst. Als je de tekeningen uit Lausanne mooi vond, zul je ook genieten van de decoraties in de winkel.
Klik op de afbeelding hieronder om al onze decoraties rond street art te ontdekken.